För att lösa de vetenskapliga och praktiska utmaningarna finns fyra viktiga aktivitetsområden i projektet (vattenbruk, näringsbatteriets funktion, odling med näringsladdad biokol samt hållbarhetsbedömning), vardera representerat av en huvudsaklig aktör med mycket god potential att lösa utmaningarna.
Fiskodlingen ger upphov till ett näringsrikt slam som idag inte nyttiggörs i tillräcklig omfattning. Ett starkt önskemål är att återföra slammet till näringskretsloppet genom inblandning i filtermassan. De tekniska förutsättningarna för detta ska studeras i projektet. Arbetet innefattar att i lab- och pilotskala utveckla och testa lösningar för avvattning, lagring, transport och inblandning av slammet i biokolmassan.
I det sökta projektet testas två typer av biokol med skilda ursprung. I laboratorium verifieras reningskapaciteten genom analys av sorptionsegenskaper avseende bla. makro- och mikronäringsämnen. Materialet från laddade näringsbatterier testas gonom odlingsförsök
En hållbarhetsbedömning av systemet görs ur ett livscykelperspektiv, LCA. Viktiga frågor är då
• Är biokolets ursprung avgörande? Vilken klimatnytta ger biokolet som kolsänka?
• Är transportsträckor, inklusive transportslag och fordonstyp, mellan fiskodling och
växtodling viktiga och under vilka förhållanden är de viktiga att begränsa?
• Hur står sig föreslagna lösningar mot konventionella lösningar med motsvarande funktion?
Vilka nyttor kan inte genereras av konventionella lösningar?
• Får skalan en avgörande betydelse?
Slutseminarium 22 april 13.00–16.00.
Anmäl dig här: https://ui.ungpd.com/Events/658b0999-9e4e-429d-bac0-1331f925206a
Finanisering:
Under 2022-2025 har projektet fått finansiering från Familjen Kamprads stiftelse inom Forskning och utbildning – Entreprenörskap för en levande landsbygd. Projektet heter Näringsbatterier för hållbart vattenbruk.
Under 2024 erhölls ytterligare stöd från Partnerskap Alnarp för odlingsförsök.