Deltagare i projektet

Chalmers

På avdelningen för miljösystemanalys på institutionen för teknikens ekonomi och organisation vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg finns både projektledaren och flera andra projektdeltagare. Avdelningen för miljösystemanalys fokuserar på forskning kring teknikens roll och konsekvenser ur ett systemperspektiv, och särskilt i förändringssammanhang. Bedömning av nya tekniker i tidigare utvecklingsskeden med hjälp av livscykelanalys mm är återkommande teman. I detta projekt hamnar teknik som ändrar samhällets flöden av kol och näringsämnen i fokus.

Magdalena Svanström (projektledare)

Magdalena är professor i hållbarhetsstudier och har lång erfarenhet bland annat av att utveckla och använda livscykelanalysmetodik för att bedöma miljökonsekvenser av avloppsrening och slamhantering. Arbetet har ofta som mål att guida teknikutveckling och beslutsfattande i ganska tidiga utvecklingsskeden, då det fortfarande finns frihetsgrader i teknikval och utformning men då bedömningen är särskilt utmanande eftersom man inte kan samla in data för ett existerande system. Mer detaljer om Magdalenas projekt, artiklar mm hittas på: https://research.chalmers.se/person/maggans

Greg Peters

Greg är professor i kvantitativ hållbarhetsbedömning. Han har en bakgrund inom vattensektorn och akademin i Sydney. Han har haft ett stort fokus i sin forskning på vatten- och avloppsteknik men även bland annat textilier och på senare tid även fisk – och då har det gällt hur man bäst utnyttjar fiskavfall. Greg vill särskilt bidra till bedömningsmetoders utveckling så att bästa möjliga beslutsunderlag kan tas fram. Läs mer om Gregs projekt och artiklar på: https://research.chalmers.se/person/?cid=petersg

Efstathios Reppas Chrysovitsinos

Stathis forskar idag på kolmetabolismen i samhället i olika sammanhang. Han arbetar i ett projekt om plaståtervinning men även detta projekt där biokolets roll som kolsänka är högst intressant. Stathis disputerade 2013 vid Stockholms universitet med en avhandling om modellering för att hitta kemikalier med hög exponeringspotential. Han har även gjort en postdoc på Lancaster environment centre inom miljöpåverkan i Arktiska marina ekosystem. Nu gör han en postdoc på Chalmers. Läs mer på: https://research.chalmers.se/en/person/?cid=reppas

Marta Behjat

Marta är doktorand på Chalmers och gör sitt avhandlingsarbete inom bedömning av metoder för fosforåterföring. Under sina första år som doktorand arbetade hon med ett EU-projekt om fosforutvinning från mejeriers avloppsflöden och nu arbetar hon med näringsämnesaspekterna för våra ’näringsbatterier’ ur ett systemperspektiv. Mer om Marta på: https://research.chalmers.se/person/behjat

Melica

Ett grönt kooperativ med miljökonsulter som agerar inom ett brett fält från natur och kultur, turism och landsbygdsutveckling, forskning och hållbar produktutveckling till stadsmiljö och sociala områden. Vi utreder, ger förslag på åtgärder, forskar, utvecklar nya produkter och kan aktivt medverka som experter i genomförandet. Våra uppdrag resulterar ofta i någon form av kommunikationsinsats. Forskningen har hittills reulterat i såväl patent som spännade inovvativa lösningar. Bredden och tvärvetenskapen plus en stor portion nyfikenhet gör oss till en stark grön partner.

Zsofia Ganrot (projektsansvarig)

Doktor i tillämpad miljövetenskap. Arbetar med kretsloppsanpassade VA-system, källsortering av toalettavfall, m.m. Expert på hållbar sanitet. Forskar och utvecklar innovativa kretsloppsmetoder för återvinning av näring ur toalettavlopp samt från flytgödsel och rötslam.

Från maj 2022 och 3 år framåt är jag projektansvarig och forskare/teknikutvecklare inom klimat- och kretsloppsprojektet ”Biokolbaserat reningsfilter i akvaponisk odling och näringsbatteri till jordbruket” i samarbete med Chalmers, SLU och fiskodlingen Pond i Floda.

Stefan Bydén

Stefan är miljövetare och expert inom hydrologi, kommunal vattenplanering, dagvattenrening och MKB. Stefan är också redaktör och författare för flera läroböcker. Han gör hemsidor och är den på Melica som har koll på datorprogram och applikationer.
Stefan är en av initiativtagarna till Melica och var med i starten på 80-talet. Han lodar gärna sjöar och gillar när isen sjunger.

Som teknikutvecklare och innovatör har han testat och framtagit hållbara decentraliserade system för behandling av toalettavlopp med hjälp av zeoliter, torv och struvitfällning. Designat och byggt pilotanläggningar för Again AB under 2011-2021. Ett av Stefans många uppdrag nu inom Melica är att ta fram en pilotanläggning i projektet ”Biokolbaserat reningsfilter i akvaponisk odling och näringsbatteri till jordbruket”.

Bo Bertil Lind

Erfaren hydrogeolog som arbetar med mark- och grundvattenfrågor med inriktning mot miljö och byggande. Forskningsledare och konsult med projekt rörande markplanering för bostäder och fysisk infrastruktur samt vatten- och avloppsvattenhantering. Expert inom hydrogeologi och markmiljö rörande sorption och utläckage av ämnen i mark- och vattenmiljö. Bo är fil dr, docent och adj. professor och har stor erfarenhet av att leda och genomföra forskning och utveckling inom vatten-, mark-, och miljöområdet liksom vetenskaplig publicering. Bo har lett stora forskningsprojekt, bl.a. EU-projekt, och har varit medlem i många nationella och internationella kommittéer och forskargrupper.
Bo har publicerat mer än 100 forskningsrapporter och tekniska rapporter. 21 artiklar i internationella vetenskapliga referee-tidskrifter.
Bo arbetar nu inom Melica som expert i projektet ”Biokolbaserat reningsfilter i akvaponisk odling och näringsbatteri till jordbruket”.

Pond

Pond Fish and Greens AB (Pond) och moderbolaget Hyla Pond AB har utvecklat landbaserad odling av tropiska omnivorer (allätare) sedan 2015. Från start har Ponds inriktning varit att designa, bygga och drifta anläggningar i stad och på landsbygd. Egen fisk på skolor, fängelser, flyktingläger, konferensanläggningar är möjlig.
Pond har samarbetat/samarbetar med bland andra: Sida, Chalmers, Swemarc, SLU, GU, Naturvårdsverket, Vinnova, länsstyrelser och kommuner. Hösten 2023 vinner Pond VGRs första offentliga upphandling av framtidens fisk – i detta fall clarias. Tillsammans med Professor Snuttan Sundell på Göteborgs Universitet arbetar Pond med två projekt.

Niklas Wennberg

Niklas Wennberg är grundare och VD för Pond. Undervisning på GU, SLU och Chalmers sedan 25 år. Urban livsmedelsproduktion inklusive landbaserat vattenbruk i fokus. NW ansvarade för utvecklingen av Nordens första miljömärkningssystem för fisk och skaldjur. Med det nordiska systemet på plats anlitades Niklas av Sida för att kartlägga möjliga fisken att miljömärka i tio länder i Sydostasien. NWs första etablering av djurhållning i staden handlade om linderödsgrisar i Göteborg – de första sedan 2 världskriget. NW äger och driver även en odling för musslor, ostron och alger i Stigfjorden nedanför gården. Här bor också livspartner Jossan, hund, getter, ankor, tuppar och hästar.

Henrik Brunberg

Henrik Brunberg arbetar för Pond sedan starten med vattenbruk och omnivorer i Göteborgs Slakthus 2015. Henrik har huvudansvaret för systemdesign av odlingarna och leder det dagliga arbetet med fisken och bygget av system inklusive de moduler som idag laddas med biokol för att lagra näring från fisken. Henrik har en utbildning som vattenbrukstekniker och är dessutom en stjärna på elektronik, datorer och teknik i ett brett perspektiv

SLU Alnarp

Ämnesgruppen Hortikulturell produktionsfysiologi vid Institutionen för biosystem och teknologi i Alnarp har som mål att förse trädgårdsnäringen och samhället med kunskap som kan bidra till den fortsatta utvecklingen av effektiva och miljömässigt hållbara odlingssystem, samtidigt som växtens reaktioner på olika yttre faktorer studeras ur ett mer grundforskningsmässigt perspektiv.

Siri Caspersen

Siri är docent i trädgårdsvetenskap med fokus på samspelet mellan mark och växter. Hon arbetar med restprodukter från jordbruk och samhälle som växtnäringskällor, särskilt med avseende på ökad tillgänglighet och utnyttjande av fosfor. Inom Nutribattprojektet är Siri ansvarig för utvärderingen av den näringsberikade biokolen från ett växtperspektiv. Hur snabbt blir olika mineralnäringsämnen växttillgängliga? Hur fungerar den berikade biokolen som gödselmedel för olika typer av grödor?
Läs mer om Siris projekt och publikationer på: https://internt.slu.se/cv-originalen/siri-caspersen/